Supernöjd med beslutet att bli konsult som sjuksköterska

Evelina är 28 år och har arbetat som sjuksköterska sedan 2015. Hennes mamma är barnmorska och har alltid trivts väldigt bra med sitt jobb. Hennes arbetsglädje smittade av sig så därigenom fick Evelina intresset att också söka sig till vårdyrket. Evelinas har arbetat på de flesta avdelningar, bland annat gastro, endokrin, diabetes, stroke, urologen och kommun samt vårdcentral.

Palliativ vård bästa yrket

Kort efter att Evelina hade slutat på sin första arbetsplats började hon arbeta med palliativ vård genom ASiH (Avancerad Sjukvård i Hemmet). Det första året gav otroligt mycket lärdomar.

– Att arbeta med palliativa patienter i Stockholm, det är det absolut mest givande jobb jag har haft. Det var både självständigt, det fanns resurser och framför allt så kände jag att jag fick den tid som behövdes för varje patient.

Evelina fick erfarenheter från möten med alla typer av patienter; ungdomar som pensionärer. Hon upplevde också en helt annan stämning mellan kollegorna. Det blev ett mycket bättre arbetslag där fysioterapeuter, arbetsterapeuter och läkare jobbade tajt ihop i team.

– Att arbeta med den här typen av vård innebär att man får en mycket stark relation med patienterna eftersom man behöver finnas tillgänglig jämt, dygnet runt, året om. Man är där alla dagar; födelsedagar, julafton mm och har en nära kontakt med hela familjen.

Trivs med livet som konsult

Idag arbetar Evelina i en annan kommun, även här med hemsjukvård och trivs jättebra. Evelina har arbetat i drygt två år som konsult.

– Jag är supernöjd! På Almia har jag fått så otroligt mycket respons och känner mig verkligen som en del av gänget. De bryr sig om hur jag har det, hör av sig löpande och frågar hur det går. Det är verkligen uppskattat och något jag har blivit positivt överraskad av.

Patientkontakten betydelsefull

Det bästa med att vara sjuksköterska anser Evelina vara den kontakt hon får med alla patienter.

– Att få kontakt med människor som är i livskriser - att göra skillnad, det är oerhört betydelsefullt för mig. Att man kan stötta och finnas där när människor hamnar i olika typer av livskriser. Det ger en så otroligt mycket tillbaka.